Ontmoet Nina

Tijdens de opleiding van MSc Mental Health had Nina al interesse in het effect van psychologische klachten op lichamelijke processen en vice versa.

Nina was altijd al geïnteresseerd in het effect van een omgeving op het welzijn, met name de psyche, van mensen. De holistische visie en werkwijze die Het Rughuis hanteert sloot hier feilloos bij aan.

Ontmoet Nina

Tijdens de opleiding van MSc Mental Health had Nina al interesse in het effect van psychologische klachten op lichamelijke processen en vice versa.

Nina was altijd al geïnteresseerd in het effect van een omgeving op het welzijn, met name de psyche, van mensen. De holistische visie en werkwijze die Het Rughuis hanteert sloot hier feilloos bij aan.

Nina Leurs

Psycholoog
Psychosomatiek

MSc Mental Health

Het Rughuis Zuid Limburg

Reizen, dansen, lezen en wielrennen

Is de baan wat je ervan verwacht had?

Het is inhoudelijk wat ik ervan verwacht had, en meer! En met meer bedoel ik dat het een uitdagende en mooie doelgroep is om mee te werken waar veel van te leren valt. Er zit veel meer achter die lichamelijke klachten dan men op het eerste oog denkt.

Kun je beknopt je functie uitleggen?

In de functie van psycholoog psychosomatiek staat de relatie tussen lichaam en geest in het heden centraal, hetgeen mijzelf over de streep trok omdat je beide niet los van elkaar kan zien. In het werkveld is hier mijns inziens nog te weinig aandacht voor.

Gedurende de sessies houd je je onder andere bezig met de omgang van een cliënt met zijn of haar (pijn)klachten. Gaat iemand bijvoorbeeld veelal over zijn mentale en fysieke grenzen heen of is iemand angstig om te bewegen waardoor die persoon steeds inactiever wordt? Om dit samen met een cliënt te verkennen en antwoord te krijgen op ‘ de waarom vraag ‘ gebruik je onder andere fysiotherapeutische oefeningen van je collega. Ik ga ook met regelmaat een stukje wandelen met cliënten.

Het is mooi om te zien hoe cliënten in de loop van het proces via het lichaam gaan stilstaan bij hun eigen behoeften, zowel fysiek als mentaal. Daarnaast is er in de functie veel ruimte voor stilstaan bij het hier en nu in plaats van het verleden wat meer bij mijn CGT collega’s aanbod komt. Zelf maak ik regelmatig gebruik van ACT interventies gedurende de sessies.

De interdisciplinaire werkwijze is heel prettig, vanuit iedere expertise kijk je toch met een andere gekleurde bril naar de cliënt. Door deze krachten te bundelen ontstaat er een mooi, maar kwalitatief ook goede samenwerking.

Nina Leurs

Hoe kijken cliënten aan tegen de psychologie?

Cliënten kunnen op momenten sceptisch staan tegenover de psychologie, zeker als ze hier nog nooit eerder mee in aanraking zijn gekomen en de oplossing veelal enkel op lichamelijk gebied zoeken. Naar mate de therapeutische relatie groeit en je samen meer bezig bent geweest op gedragsmatig niveau, zie je bij veel van hen dat dat sceptische gevoel afneemt. Het is mooi om te zien hoe psychologie cliënten positief kan verassen.

Hoe ervaar je de interdisciplinaire werkwijze?

De interdisciplinaire werkwijze is heel prettig, vanuit iedere expertise kijk je toch met een andere gekleurde bril naar de cliënt. Door deze krachten te bundelen ontstaat er een mooi, maar kwalitatief ook goede samenwerking. Naast dat je bij elkaar naar binnen kunt lopen om te sparren en van elkaar te leren is er ook wekelijks een multidisciplinair overleg.

Hoe ervaart de cliënt dit?

Mijn ervaring is dat cliënten de multidisciplinaire samenwerking als erg prettig ervaren, ze merken dat we van elkaar op de hoogte zijn. Wat ook maakt dat zij zich gezien en gehoord voelen en dat draagt bij aan een goede therapeutische relatie.

Is er ruimte voor ontwikkeling?

Zeker, natuurlijk leer je veel van je collega’s. Maar daarnaast dragen ook werkbegeleiding en intervisie eraan bij. Ook zijn er voldoende mogelijkheden tot het volgen van cursussen / opleidingen. Het leuke is dat je hier ook in de werkbegeleiding bij kan stilstaan; zo kwam ik erachter dat ACT heel passend bleek bij mijzelf als behandelaar.

Gaat de problematiek van de doelgroep nooit vervelen?

Nee absoluut niet, geen mens is hetzelfde.

Hoe hou je vakkennis up-to-date?

Door te leren van mijn collega’s en daarnaast het volgen van leuke en interessante cursussen binnen het werkveld. Zo heb ik de ACT basiscursus gevolgd.

Heb je een speciale herinnering aan Het Rughuis?

Vooralsnog heb ik geen specifieke speciale herinnering aan Het Rughuis, mede omdat wij door de coronaperiode weinig teambuilding activiteiten hebben kunnen doen. Dit staat gelukkig binnenkort , als alles goed is, wel op het programma. Daarnaast ben ik oprecht elke dag, wanneer ik naar mijn werk ga, dankbaar voor het fijne team waarin wij werken.

Hoe is de sfeer in het team?

De sfeer in het team is in een woord: top! Er is de vrijheid en ruimte om bij elkaar naar binnen te lopen om te sparren en behandelingen af te stemmen, we staan voor elkaar klaar. Anderzijds is er ook voldoende ruimte voor plezier, binnenkort komt ons teamuitje er weer aan.

Kun je Het Rughuis als werkgever aanbevelen?

Als je opzoek bent naar een warm team waarin je kan leren van elkaar, een dynamische werkomgeving en voldoende ontwikkelingsmogelijkheden wil hebben, dan zit je bij Het Rughuis op de juiste plek!

Heb je een tip voor een mogelijk nieuwe collega?

Wees nieuwsgierig en deel die nieuwsgierigheid ook! We werken met een mooie doelgroep en een mooi team waar veel uit te leren valt.

Als je opzoek bent naar een warm team waarin je kan leren van elkaar, een dynamische werkomgeving en voldoende ontwikkelingsmogelijkheden wil hebben, dan zit je bij Het Rughuis op de juiste plek!

Nina Leurs

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!

Ontmoet je toekomstige collega’s

Lees de verhalen van onze enthousiaste medewerkers

Felix Sion

Psycholoog Psychosomatiek

Xanne Vervlossen

Psycholoog CGT

Gerda Meijers

Cliënt Service Medewerker

Laurie Claassens

Fysiotherapeut