Ontmoet Mike

Na het behalen van zijn Masters ‘Psychology in Law’ en ‘Mental Health’ aan de Maastricht University, startte Mike als DDE’e bij Het Rughuis. Hij stroomde na 4 maanden door naar Psycholoog Psychosomatiek, een unieke functie voor psychologen in Nederland.

Mike van Asseldonk

Psycholoog Psychosomatiek

Maastricht University

Psychology in Law & Mental Health

Het Rughuis Eindhoven

Voetbal kijken, sport en gamen

Ontmoet Mike van Asseldonk

Na het behalen van zijn Masters ‘Psychology in Law’ en ‘Mental Health’ aan de Maastricht University, startte Mike als DDE’e bij Het Rughuis. Hij stroomde na 4 maanden door naar Psycholoog Psychosomatiek, een unieke functie voor psychologen in Nederland.

Waarom ben je bij Het Rughuis gaan werken?

Tijdens mijn studie heb ik een bachelor thesis geschreven over chronische pijn. Dat vond ik toen al reuze interessant. Daarnaast biedt Het Rughuis een heel mooie functie voor starters. Je doet ervaring op met cliënten en terwijl je werkt aan je psychologische vaardigheden, word je begeleid om binnen een jaar door te stromen naar behandelaar.

Is het wat je ervan verwacht had?

Nee, maar wel in een positieve zin! Ik ben erachter gekomen dat de problematiek veel gevarieerder is dan ik verwachtte. Bij chronische pijn dacht ik dat je alleen maar mensen met pijnklachten ziet die of heel angstig zijn om te bewegen of door de pijn depressieve klachten ontwikkelen. In de praktijk werk je eigenlijk met een team samen aan diverse persoonlijkheidsproblematieken. Daar heb ik enorm veel van geleerd.

Psycholoog Psychosomatiek is dus een unieke functie?

Als Psycholoog Psychosomatiek zit je als het ware tussen fysieke activatie en cognitieve gedragstherapie in. We kijken daarbij vooral in het heden, terwijl een CGT’er meer kijkt naar het verleden en cognities. We proberen vooral contact te maken met lichaam en geest. Dat doen we door aandachtig naar lichaamssignalen te kijken en die te interpreteren. We ontdekken samen met de cliënt waar zijn lichamelijke en mentale grenzen liggen, hoe hij die herkent en vooral wat die daarmee kan doen.

Wat maakt je functie zo bijzonder?

Het is een vernieuwende functie, een heel nieuw werkveld. Dat biedt veel kansen om je daarin te ontwikkelen. De psychosomatiek zal in de toekomst zeker een grotere rol gaan spelen in behandelingen.

Het is een vernieuwende functie, een heel nieuw werkveld. Dat biedt veel kansen om je daarin te ontwikkelen

Mike van Asseldonk

Psycholoog Psychosomatiek

Ben je ook in de oefenzaal te vinden?

Ja. Daarbij hebben wij natuurlijk een andere rol als onze fysiotherapeuten. Wij nemen vooral een coachende rol. Is iemand angstig? Dan geven wij meer vertrouwen met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Hoe ervaar je de interdisciplinaire werkwijze?

Die vind ik heel fijn! Zoals ik al zei heeft elke cliënt zijn eigen behandelteam. Tijdens het traject werken wij dan ook nauw samen met de cognitief gedragstherapeuten en fysiotherapeuten. Zo hebben we veelvuldig overleg en kunnen we altijd bij elkaar naar binnenlopen om te sparren. Wat wordt de aanpak? Hoe zijn de vorderingen? Wat kunnen we beter doen? Je leert veel van die inzichten.

Heb je enige vrijheid in de manier waarop je het aanpakt?

Psychosomatiek is een heel breed vakgebied en je hebt een heel palette aan kennis en vaardigheden die je in kunt zetten. Dat palette wordt alleen maar breder als je ook nog eens de inzichten van de andere disciplines in het team toevoegt. Gelukkig kunnen en mogen wij maatwerk leveren. Per case bekijk je samen met je collega’s welke onderdelen van dat palette we gaan inzetten, volledig afgestemd op de behoeften en doelen van een cliënt.

Staan alle cliënten open voor de psychologie?

Iedereen komt hier binnen met pijn, maar onderliggend spelen er vaak ook andere (persoonlijkheids)problematieken. Je zou het misschien niet verwachten, maar de meeste cliënten staan erg voor open voor de psychologie. De mensen die het op zich af laten komen zijn vaak achteraf verrast door het effect.

Hoe is de sfeer in het team?

De sfeer is heel erg goed! Iedereen is heel behulpzaam en je kunt bij elkaar naar binnen lopen. Er wordt genoeg gelachen. We hebben een fijne manager die goed naar je luistert. Daarnaast ondernemen we ook wel eens iets met een paar man. Zo hebben we laatst een leuke obstacle run gedaan. Dat was heel gezellig!

Heb je een speciale herinnering?

Niet een moment in het bijzonder, maar ik vind de dankbaarheid van onze cliënten heel fijn. Daar doe je het uiteindelijk natuurlijk voor.

Kun je Het Rughuis als werkgever aanbevelen?

Absoluut. Het werk is heel leuk. We hebben een super team. Je leert ontzettend veel en krijgt de mogelijkheid om je te blijven ontwikkelen.

Heb je een tip voor een mogelijk nieuwe collega?

Loop bij iedereen naar binnen en zoek hulp bij je collega’s. Sta open voor andere inzichten. En loop je ergens tegenaan, dan kun je het altijd bij iemand kwijt.

Psychosomatiek is een heel breed vakgebied en je hebt een heel palette aan kennis en vaardigheden die je in kunt zitten.

Mike van Asseldonk

Psycholoog Psychosomatiek

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!

Ontmoet je toekomstige collega’s

Lees de verhalen van onze enthousiaste medewerkers

Felix Sion

Psycholoog Psychosomatiek

Lees mijn verhaal

Laurie Claassen

Fysiotherapeut

Lees mijn verhaal

Xanne Vervlossen

Psycholoog CGT

Lees mijn verhaal