Ontmoet Felix
Felix heeft Arbeid en organisatiepsychologie gestudeerd aan de Maastricht University en vervolgens een specialisatie in sportpsychologie aan de VU in Amsterdam.
Hoe zou hij het vinden om de werelden van lichaam en geest te verbinden in zijn rol als Psycholoog Psychosomatiek bij Het Rughuis in Kerkrade (Limburg)?
Felix Sion
Psycholoog Psychosomatiek
Maastricht University
Arbeid en organisatiepsychologie
Het Rughuis Sittard
Sport & Tennis
Ontmoet Felix Sion
Felix heeft Arbeid en organisatiepsychologie gestudeerd aan de Maastricht University en vervolgens een specialisatie in sportpsychologie aan de VU in Amsterdam.
Hoe zou hij het vinden om de werelden van lichaam en geest te verbinden in zijn rol als Psycholoog Psychosomatiek bij Het Rughuis in Kerkrade (Limburg)?
Waarom ben je bij Het Rughuis gaan werken?
Ik heb mijn eigen bedrijf gehad en daarna enkele jaren ervaring opgedaan in de revalidatiegeneeskunde met mensen met chronische pijnklachten. Toen ik de vacature van Het Rughuis zag, wist ik direct dat ik daar op mijn plek zou zijn. De gedragsmatige aanpak van langdurige (rug)pijnklachten sprak me enorm aan. Ik heb geschreven, mocht snel op gesprek komen en had nog sneller een contract op zak!
Hoe zag de eerste maand eruit?
Als je start bij Het Rughuis ligt er een mooi inwerkprogramma klaar. Toen ik begon was het echter extreem druk, o.a. vanwege ziekte van enkele collega’s. Het was dus een uitdaging om zo snel mogelijk in te werken, maar als ik er op terugkijk was het perfect voor mij. Ik voelde me welkom en er was voldoende ruimte om een week mee te kijken met collega’s. In de tweede week deed ik, onder supervisie, al zelf een eerste intakesessie.
Kun je meer vertellen over je functie als Psycholoog Psychosomatiek?
Psycholoog Psychosomatiek is een nieuwe, unieke functie binnen de psychologie en nog volop in ontwikkeling. Toen ik begon begreep ik natuurlijk wel wat psychosomatiek was, maar nog niet precies wat er bedoeld werd met lichaam en geest verbinden. Inmiddels is het voor mij helemaal duidelijk en vind ik het fijn dat ik op een dynamische manier, zowel gedragsmatig als fysiek met cliënten aan de slag kan.
Mensen komen met een lichamelijk probleem, maar daar zit onderliggend veel problematiek achter. Daar is in de reguliere zorg nog bijna geen aandacht voor en dat maakt ons uniek! Ik maak juist die vertaalslag van het lichamelijke naar het psychologische en vice-versa. Wanneer een cliënt met de David Beck Line apparatuur aan de slag gaat ben ik minder bezig met gebruik van spieren en houding. Ik hou me bezig met het gedrag en bewegen, waarom iemand te snel stopt of juiste te ver over zijn grenzen gaat.
Met deze gedragsmatige aanpak heb ik een sleutelrol tussen lichaam en geest. Anderzijds is mijn functie ook van het hier en het nu. Waar onze behandelaren CGT zich focussen op het verleden, gedachtes en patronen, hou ik me bezig met voelen en emoties op dit moment. Ik maak cliënten meer lichaamsbewust, onder andere met mindfulness en ACT.
Mensen komen met een lichamelijk probleem, maar daar zit onderliggend veel problematiek achter. Daar is in de reguliere zorg nog bijna geen aandacht voor en dat maakt ons uniek!
Hoe ervaar je de interdisciplinaire werkwijze?
Heel prettig! Je staat er nooit alleen voor en hoeft je casus nooit alleen te dragen. Het voelt als een team en als een echte samenwerking. We lopen vaak bij elkaar binnen om te sparren. Daarnaast hebben we elke week het MDO, een multidisciplinair overleg met alle disciplines waarin we onze casussen bespreken. Ik had dat multidisciplinaire al ervaren in mijn vorige baan, maar hier is dat nog veel beter doorgevoerd.
Hoe ervaart de cliënt die samenwerking?
Het is een intensieve behandeling van ca. 20 weken met soms 3 of 4 sessies per week bij verschillende disciplines. Dat is zwaar, maar we leveren dan ook wel (duurzaam) resultaat. In zo’n traject is het voor de cliënt natuurlijk wel zo fijn dat iedereen binnen zijn of haar behandelteam continu op de hoogte is van de stand van zaken. En dat krijgen we ook terug als zeer positieve feedback!
Is er ruimte voor ontwikkeling?
Ja hoor. Vooral de supervisie momenten met de regiebehandelaar vind ik erg fijn. Die maken je enerzijds een betere psycholoog en zijn anderzijds waardevol voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Het zijn ook de momenten dat we even niet hoeven te luisteren, maar dat er naar ons geluisterd wordt.
Naast de supervisie worden ook regelmatig opleidingen en cursussen aangeboden. Zo heb ik de introductiecursus ACT gedaan bij Yunify Academy en ga naar aanleiding daarvan de volledige ACT opleiding doen. Er wordt dus in je geïnvesteerd!
Hoe kijken cliënten aan tegen de psychologie?
Er hangt toch nog altijd een stigma rondom psychologie: “Ik heb pijn in mijn rug, ik ben toch zeker niet gek en het zit toch niet tussen mijn oren…” Toch ebt dat gevoel bij cliënten al heel snel weg als we aan de slag gaan met de gedragsmatige therapie. Het leukste vind ik de trajecten waarbij de cliënt achteraf aangeeft dat juist de psychologie het meeste heeft opgeleverd.
Heb je een speciale herinnering aan Het Rughuis?
Ik heb onlangs met een collega een teamuitje georganiseerd met een golfclinic en kookworkshop. Het was leuk om elkaar eens in een andere context mee te maken en te merken hoe we een steeds hechter team aan het worden zijn.
Hoe is de sfeer in het team?
Die is heel prettig. Ik werd snel opgenomen in het team. Ik kan bij alle collega’s binnenlopen en soms gaan we een uurtje wandelen. Lekker afschakelen.
Kun je Het Rughuis als werkgever aanbevelen?
Ja zeker! Als beginnend psycholoog is het lastig om een plek te vinden, maar bij Het Rughuis is er volop ruimte om te leren en jezelf te ontwikkelen. Ook voor ervaren psychologen heeft Het Rughuis genoeg te bieden. Het is een mooi bedrijf met een mooi Treatment Design waarbij je nauw samenwerkt en je een cliënt ook echt iets kan bieden.
Heb je een tip voor een mogelijk nieuwe collega?
Gewoon doen! Theoretisch lijkt het misschien spannend en eng. Ga vooral het gesprek met die cliënt aan en vertrouw op je vaardigheden.
Je staat er nooit alleen voor en je hoeft je casus nooit alleen te dragen. Het voelt als een team en als een echte samenwerking. We lopen vaak bij elkaar binnen om te sparren.
Word jij mijn nieuwe collega?
Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!
Ontmoet je toekomstige collega’s
Lees de verhalen van onze enthousiaste medewerkers
Xanne Vervlossen
Psycholoog CGT