Ontmoet Xanne

Na haar studie heeft Xanne een aantal jaar in een psychotherapeutisch behandelcentrum gewerkt met cliënten met verslavingsproblematiek en psychische problematiek.

Ze zocht een nieuwe uitdaging en inmiddels werkt ze al bijna 4 jaar met veel plezier als cognitief gedragstherapeut bij Het Rughuis.

Ontmoet Xanne Vervlossen

Na haar studie heeft Xanne een aantal jaar in een psychotherapeutisch behandelcentrum gewerkt met cliënten met verslavingsproblematiek en psychische problematiek.

Ze zocht een nieuwe uitdaging en inmiddels werkt ze al bijna 4 jaar met veel plezier als cognitief gedragstherapeut bij Het Rughuis.

Xanne Vervlossen

Psycholoog CGT

Maastricht University

Het Rughuis Sittard

Moeder van 2 kids

Waarom heb je voor Het Rughuis gekozen?

Toen ik de beslissing had genomen om een nieuwe baan te zoeken heb ik met diverse mensen gepraat. Een aantal oud-collega’s werkten inmiddels zelf al bij Het Rughuis en zij waren razend enthousiast. Ik had al ervaring met cliënten met diverse problematieken en de chronische pijnpopulatie van Het Rughuis sprak me ook enorm aan in mijn zoektocht naar een nieuwe werkplek.

Is het wat je ervan verwacht had?

Meer dan dat! In het begin vroeg ik me wel eens af of de doelgroep minder uitdagend zou zijn, maar het heeft me enorm verrast hoe uitdagend de doelgroep chronisch pijnpatiënten kan zijn. Daarbij krijg je ook veel vrijheid om de behandeling vorm te geven. We werken modulair en niet protocollair en stellen voor elke cliënt een maatwerk traject op. Zo kunnen we echt de beste behandeling opzetten die past bij de cliënt. Daarbij kan ik alles inzetten wat ik tot nu geleerd heb. En dat is heel prettig!

Hoe ervaar je de interdisciplinaire werkwijze?

Samen met de andere disciplines bekijken we altijd wat een cliënt nodig heeft. Dat kan per cliënt verschillen. En die vrijheid tot het leveren van maatwerk vind ik geweldig! We vullen elkaar daarbij aan om tot een gehele behandeling te komen.

Hoe ervaart de cliënt dit?

Daar krijgen we veel complimenten over. Ze ervaren dat we van elkaar weten wat we doen, dat we hun case onderling bespreken en dat het goed wordt opgepakt. Ze zien dat wij de behandeling als één geheel benaderen en niet met losse elementen, holistisch dus. Die aanpak zijn ze nog niet eerder tegengekomen bij andere specialisten. We krijgen dan ook vaak te horen: “Ik kwam hier met pijn, maar ik ga naar huis met een totaalpakket waardoor ik nu beter in het leven sta.”

Het heeft me enorm verrast hoe uitdagend de doelgroep chronisch pijnpatiënten kan zijn!

Xanne Vervlossen

Psycholoog Cognitieve Gedragstherapie

Kun je beknopt je functie uitleggen?

Als Cognitief Gedragstherapeut (Psycholoog CGT) bij Het Rughuis werk je aan alle problematiek van psychische en psychosociale aard die bijdragen aan het in stand houden van pijnklachten. En dat is een heel breed spectrum: Van psychische klachten ten gevolge van of van invloed op aanhoudende pijn, invloed van persoonlijkheid en karakter op het omgaan met pijnklachten, tot acceptatie van pijn.

Is er tijd voor intervisie en supervisie?

Ja. De deuren staan sowieso altijd voor elkaar open om te sparren. Daarnaast is er geregeld intervisie met je collega behandelaren en supervisie met de regiebehandelaar. Dat zijn de momenten waarop we ons kwetsbaar kunnen en mogen opstellen, over een case maar bijvoorbeeld ook over dingen waar je zelf mee worstelt. Dat is erg fijn en prettig!

Hoe kijken cliënten aan tegen de psychologie?

Onze doelgroep heeft in het algemeen weinig inzicht in de relatie tussen lichaam en geest. Soms gaan in het begin dan ook de ‘hakken in het zand’. Ik vind het zelf heel leuk om die connectie juist helder te krijgen. Dan wordt de psychologie echt een eyeopener voor de cliënt.

Wat vertel je op verjaardagen over Het Rughuis?

Ik kan nog elke dag verrast zijn over wat cliënten uit het traject kunnen halen, zonder dat ze dat verwacht hadden. Die dankbaarheid van cliënten voelt goed.

Hoe is de sfeer in het team?

Die is heel fijn en hecht. Er is veel steun wanneer je ergens mee zit, je kunt je kwetsbaar opstellen. Je maakt als behandelaar namelijk veel mee en dat kun je goed met elkaar delen. Daarnaast eten we ook wel eens een hapje met elkaar en hebben we een jaarlijks teamuitje. Zo hebben we onlangs nog een golfclinic gedaan wat erg gezellig was!

Kun je Het Rughuis aanbevelen als werkgever?

Ja absoluut!

Nog een tip voor een mogelijk nieuwe collega?

Je moet beseffen dat we een groeiend, innovatief bedrijf zijn dat continu verbetering zoekt om cliënten beter van dienst te zijn. Je bent dus best bereid om mee te gaan in die verbeteringen.

Samen met de andere disciplines bekijken we altijd wat een cliënt nodig heeft. En die vrijheid tot het leveren van maatwerk vind ik geweldig!

Xanne Vervlossen

Psycholoog Cognitieve Gedragstherapie

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!