Ontmoet

Fauves van Kervinck

Ontmoet

Fauves

van Kervinck

 

Functie

Psycholoog Psychosomatiek

Studie

Universiteit Maastricht, Bachelor Gezondheidswetenschappen en Master Gezondheidspsychologie

Hobbies

Leuke activiteiten ondernemen met mijn dochtertje, handbal en muziek

Waarom ben je bij Het Rughuis gaan werken?

Ik ben bij Het Rughuis terecht gekomen als startend psychologe, 6 jaar geleden. Kort na de afronding van mijn Master boden ze hier een zeer geschikte kans om ervaring op te doen en een kijkje te nemen binnen de GGZ en het multidisciplinair werken. Ik hield me toen vooral bezig met duurzaamheid en E-health begeleiding. Daarnaast had ik alle ruimte om mee te kijken met de overige behandeldisciplines om te ontdekken welk onderdeel van het werk mij goed lag en aantrok. Uiteindelijk bleek dat de psychosomatiek perfect op mijn ambities, interesses en energieke persoonlijkheid aansloot. Praktisch bezig zijn met cliënten, opnieuw contact maken met je lijf en je emoties en weer op een gezonde wijze in beweging komen, daar wilde ik mij mee bezig houden.

Is het wat je ervan verwacht had?

Ja zeker! Doordat er diverse disciplines binnen de psychologie betrokken zijn bij deze cliëntgroep, kreeg ik de kans om te groeien in de discipline die mij het meeste aansprak. Momenteel werk ik 5 jaar als psychosomatisch psycholoog. Dit werk voer ik met groot enthousiasme uit. Ik merk dat dit de connectie met de cliënt ten goede komt en we optimaal kunnen werken richting een verbeterde kwaliteit van leven! Heel mooi!

Waarom ben je bij Het Rughuis gaan werken?

Ik ben bij Het Rughuis terecht gekomen als startend psychologe, 6 jaar geleden. Kort na de afronding van mijn Master boden ze hier een zeer geschikte kans om ervaring op te doen en een kijkje te nemen binnen de GGZ en het multidisciplinair werken. Ik hield me toen vooral bezig met duurzaamheid en E- health begeleiding. Daarnaast had ik alle ruimte om mee te kijken met de overige behandeldisciplines om te ontdekken welk onderdeel van het werk mij goed lag en aantrok. Uiteindelijk bleek dat de psychosomatiek perfect op mijn ambities, interesses en energieke persoonlijkheid aansloot. Praktisch bezig zijn met cliënten, opnieuw contact maken met je lijf en je emoties en weer op een gezonde wijze in beweging komen, daar wilde ik mij mee bezig houden.

Is het wat je ervan verwacht had?

Ja zeker! Doordat er diverse disciplines binnen de psychologie betrokken zijn bij deze cliëntgroep, kreeg ik de kans om te groeien in de discipline die mij het meeste aansprak. Momenteel werk ik 5 jaar als psychosomatisch psycholoog. Dit werk voer ik met groot enthousiasme uit. Ik merk dat dit de connectie met de cliënt ten goede komt en we optimaal kunnen werken richting een verbeterde kwaliteit van leven! Heel mooi!

“Doordat er diverse disciplines binnen de psychologie betrokken zijn bij deze cliëntgroep, kreeg ik de kans om te groeien in de discipline die mij het meeste aansprak.”

– Fauves van Kervinck

“Doordat er diverse disciplines binnen de psychologie betrokken zijn bij deze cliëntgroep, kreeg ik de kans om te groeien in de discipline die mij het meeste aansprak.”

– Fauves van Kervinck

Kun je beknopt je functie uitleggen?

De psycholoog psychosomatiek richt zich op de wisselwerking tussen geest en lichaam. Mensen met chronische pijn treffen meerdere medici, daar waar dan vaak geen volledige somatische verklaring te ontdekken valt. Het probleem puur psychisch aanpakken, raakt in mijn ogen ook niet alle belangrijke factoren. Deze verbindende functie helpt dan ook juist om holistisch te kijken en te behandelen. Lichaamsgericht werken, emoties leren reguleren en weer leren luisteren naar ons lichaam en zijn grenzen accepteren, dat is de kern van mijn functie.

Wat vind je ervan dat Het Rughuis zich zo specifiek focust op psychosomatiek?

Ik ben van mening dat de psychosomatiek (ofwel het lichaam bekijken vanuit een geheel) en hierin het lichaamsgericht werken, binnen de algemene zorg nog niet voldoende wordt belicht. Het gegeven dat Het Rughuis dit juist wel belicht vind ik een kracht en een grote toevoeging op mogelijkheden om anders om te leren gaan met je pijnklachten. Het Rughuis biedt juiste door deze focus meer mogelijkheden om je kwaliteit van leven in het algeheel te vergroten.

Is er tijd voor intervisie en supervisie?

Ja, hier is iedere week een vast moment voor en die vullen we divers in naargelang de behoefte die bestaat. Al ben ik wel van mening dat het ook aan je eigen inspanningen ligt hoeveel je daaruit haalt. Onderzoekend bezig blijven en reflecteren is daar voor mij KEY in.

Hoe kijken cliënten aan tegen de psychologie?

Dit is soms lastig te begrijpen, met name in het begin. Je komt tenslotte met pijn, moet je daar nou over praten? Daar gaat het niet weg van toch? Ik begrijp deze gedachtegang wel! Onder de psychologie valt heel erg veel, eigenlijk je hele doen en laten. Als je de mensen helpt ontdekken wat dit doen en laten kan betekenen voor hun pijnklachten, herkennen ze al snel dat de psychologie zeker van invloed is en kan helpen om anders met pijn om te gaan. Besef maar eens: hoe lopen we als we pijn hebben (gespannen), hoe frustrerend kan dit zijn (stress) en hoe ongelofelijk vermoeiend is het om dit de hele dag met je mee te dragen (energie).

Hoe ervaar je de interdisciplinaire werkwijze?

Die vind ik heel fijn. Je staat er altijd als een team voor en met een cliënt. Vanuit diverse perspectieven en visies kan de cliënt en zijn pijnklacht bekeken en benaderd worden. Dit is ook echt wel nodig, omdat er vaak geen eenduidige verklaring of behandeling voor chronische pijn bestaat.

Hoe ervaart de cliënt dit?

Over het algemeen prettig. Doordat er meerdere disciplines betrokken zijn wordt hun situatie vanuit allerlei kanten belicht en bekeken. Anderzijds vraagt dit ook veel tijd en energie van de cliënt. Ze hebben namelijk meerdere afspraken per week. Soms kan dit wat chaotisch overkomen, maar met de juiste communicatie en de juiste afstemming kun je zeer mooie resultaten boeken.

Is er ruimte voor ontwikkeling?

Ja, vanuit de Academy wordt een passend cursus- pad aangeboden. Daarnaast is er ook ruimte om persoonlijke ontwikkeling aan te gaan, of individuele ambities op te volgen. Je interesses worden serieus genomen, het ligt aan jezelf of je ze kenbaar maakt!

Gaat de problematiek van de doelgroep nooit vervelen?

Nee! De problematiek is juist heel divers en iedere cliënt heeft zijn eigen unieke verhaal.

Hoe zorg je ervoor dat jouw vakkennis up-to-date blijft?

Door actief deel te nemen aan de intervisie en supervisie momenten. Daarnaast tracht ik nieuwe ontwikkelingen bij te houden op vakinhoudelijk gebied, door te blijven lezen, overleggen en vragen te stellen aan collega’s.

Heb je een speciale herinnering aan Het Rughuis?

Zoveel! Wat wellicht het meest speciaal blijft is dat er steeds naar gestreefd wordt dat er een open veilige sfeer behouden blijft binnen het team. Je hebt echt de ruimte om jezelf te zijn.

Hoe is de sfeer in het team?

Zowel op inhoudelijk vlak als persoonlijk vlak stimulerend. Er is ruimte voor ontwikkeling, maar ook voor een lach. Ik vind die ruimte heel fijn! We kunnen bij elkaar terecht en er heerst een onbevooroordeelde sfeer.

Kun je Het Rughuis als werkgever aanbevelen?

Ja zeker. Juist, omdat je hier ook de ruimte vindt om te ontdekken welk vlak van de psychologie je aantrekt en goed ligt. Het Rughuis is een plek voor zowel de startende psycholoog, als de meer ervaren psycholoog. Je ervaart hier ruimte om, binnen bepaalde kaders natuurlijk, je talenten en kwaliteiten ruim in te zetten.

Heb je een tip voor een mogelijk nieuwe collega?

Met een actieve flexibele mindset en een dosis humor, is dit the place to be 😊.

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!